sadağı kanyonu tabiat parkı

Bursa'nın gizli cennetlerinden birisi olan Sadağı Kanyonu, Bursa'ya yaklaşık 65km uzaklıktaki Orhaneli'nin Sadağı Köyü ile Büyükorhan'ın Cuma Barajı arasında 14km'lik bir doğa harikası. Kanyon Bursa'ya yaklaşık 1 saatlik mesafede. Yol boyunca ormanlar yeşil bir seyir sunuyor. 1 saatlik yoldan sonra Sadağı Köyü'ne, 3km sonrasında ise Sadağı Kanyonu'na varılıyor.
Sadağı Kanyonu, Roma İmparatorluğu döneminde av mahali olarak kullanılmakta imiş. Kanyonda bir de kaplıca bulunduğu için Roma İmparatorluğu döneminde bir de kaya hamamı yapılmış.
BEBKA (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı) 'nın “Sadağı Kanyonu Tabiat Parkı Ekoturistlerle Buluşuyor” projesi ile kanyonda bir takım düzenlemeler yapılmış. Bu düzenlemeler kapsamında otopark, kır evi, tuvalet ve mescit yapılmış. Bunun yanı sıra kanyonun başlangıç kısmında belli bir yere kadar köprülerle geçişler sağlanmış ancak ilerleyen kesimlerde bu kadar olanak yok. Yer yer derme çatma merdiven ve köprüler mevcut. Aslında bir yandan da daha doğal olduğunu söylemek lazım :) Yürüyüş parkurunda bazı yerlerden geçişler kısmen zorlu olabiliyor ancak sağlıklı bir insanın üstesinden gelemeyeceği şeyler değil. Parkur küçük çocuklu aileler için biraz daha zorlu bir hal alabiliyor ve parkuru kısa tutmak gerekebiliyor.
Yürüyüş için tabanı ıslak kayalarda kaydırmayacak bir ayakkabı seçmek ideal olacaktır. Yürüyüş sırasında içme suyu ihtiyacı için sırt çantamızda suyumuzun bulunmasında fayda var.
Yemek konusuna değinecek olursak kanyonun girişinde gözleme yapan teyzeler var. Bunun yanı sıra meyve-sebze ve kendi el yapımları doğal ürünleri de orada satışa sunuyorlar. Yanınızda yiyecek bir şey almazsanız dahi aç kalmazsınız yani.. Mangal yapmak isteyenler için de müsait yerler mevcut.
Tabi böyle bir güzelliğe fotoğraf makinesiz gitmek olmaz :) Fotoğraf makinesi yoksa da artık cep telefonlarımız da var. Zaten Sadağı Kanyonu'nda cep telefonlarının pek çekmediğini de düşünecek olursak cep telefonlarımız daha ziyade fotoğraf çekmeye yarayacaktır. Cep telefonu ile çekim yapacaksak özçekim çubuğumuzu da unutmamakta fayda var. Fotoğrafçılık ile ilgilenenler için oldukça güzel kareler yakalama şansı var. Kanyon boyunca akarsu olduğunu düşünürsek uzun enstantaneli çekimler ile oldukça güzel kareler elde etmek zor değil. Tabi bunun için tripod kullanmakta fayda var. Ayrıca varsa ND objektif filtresi güneşli havalarda uzun enstantane çekimleri için faydalı olabilir.
Biz küçük çocuğumuzdan ötürü parkurumuzu nispeten kısa tuttuk ancak yine de keyif aldığımız bir gezi oldu :)
Kanyonun bu güzel tabiatında kanyon boyunca size bir yanınızda eşlik eden kaplıca suyu taşıyan kalın siyah boruların ambiyansı bir miktar bozduğu maalesef bir gerçek..

Sadağı kanyonundan bir kaç kare;



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"anabilim dalı" mı, "ana bilim dalı" mı? hangisi doğru?

House M.D.